Nieuwe praktijk voor Acupunctuur geopend!

Interview met acupuncturist Frédéric Zolnet

Het volledige interview zoals gepubliceerd in Elderveld Nieuws augustus 2019.

Onlangs vestigde de praktijk Zolnet Acupunctuurvoor acupunctuur Zolnet zich in Arnhem-Zuid. De praktijk is gevestigd in
Elderveld, op een steenworp afstand van de Laar en Schuytgraaf. Dit heugelijke feit was aanleiding voor een gesprek met de nieuwe acupuncturist. Even voorstellen: Zijn naam is Frédéric Zolnet (40). Samen met zijn vrouw verhuisde hij zes jaar geleden vanuit Utrecht naar Elderveld. Inmiddels hebben zij een dochtertje van 1 jaar.

Wat is acupunctuur en waarom ben je dat gaan studeren?

Acupunctuur is een meer dan 3000 jaar oude behandelmethode uit China. Daarbij worden zeer dunne naalden in acupunctuurpunten gezet met het doel zowel mentaal als fysiek gezonder te worden.

Acupunctuur herstelt balans en vermindert pijn, meestal al na een eerste behandeling. Frédéric: “Vooral bij (chronische) pijnklachten vind ik het erg dankbaar werk. De behandeling zelf doet overigens geen pijn, al ontstaat er soms een kort tintelend gevoel op het punt waar geprikt is. Bovendien zijn er geen bijwerkingen”. 

Wat maakte dat je acupuncturist bent geworden?

Al jaren beoefen ik meditatie, Tai Chi en Qigong, een Chinese bewegingsleer vergelijkbaar met yoga. Vandaar dat Oosterse en holistische vormen van kijken naar de mens me erg aanspreken. In Utrecht had ik cognitiewetenschappen gestudeerd, waarna ik in de psychiatrie ben gaan werken en een coaching praktijk had. Na enige jaren merkte ik dat ik behoefte had aan een bredere manier van behandelen van zowel lichaam als geest. Bij acupunctuur had ik meteen: dit is het! 

Welke opleiding heb je gedaan? 

Ik heb de driejarige opleiding Klassieke Acupunctuur gevolgd bij Qing-Bai in Nijmegen. Vervolgens heb ik een jaar Westers Medische Basiskennis gevolgd. Ook ben ik lid van de beroepsvereniging NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur). 

Bij wat voor klachten kunnen mensen bij je terecht?

Acupunctuur Arnhem Zuid ElderveldVeel cliënten komen bij me met chronische klachten zoals pijn, migraine, slapeloosheid, astma en psychische klachten. Ook krijg ik regelmatig vragen van meer acute aard, zoals zwangerschapsklachten, hyperventilatie en overbelasting. 

Kijk voor een volledige lijst van te behandelen klachten op www.zolnet.nl/acupunctuur

Maar werkt het wel? 

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur werkt. Hoewel acupunctuur onder de alternatieve geneeswijzen valt, wordt het steeds vaker regulier toegepast of geadviseerd, in onder andere ziekenhuizen zoals Rijnstate. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst opgesteld van aandoeningen waarbij acupunctuur zinvol ingezet kan worden. 

Sinds wanneer ben je acupuncturist?

Ik ben in de zomer van 2018 afgestudeerd en heb nu een praktijk bij Fysiotherapie Elderveld-Elden (Dordrechtweg 14). Dat is tegenover de apotheek in hetzelfde gebouw als de huisarts, tandarts en bloedprikken. 

Wat zijn je mooiste ervaringen als acupuncturist tot nu toe?

Onlangs had ik een oudere vrouw in behandeling met langdurige pijn in haar pols. Ze had al van alles geprobeerd en verwachtte eigenlijk niet zoveel van acupunctuur. Een paar dagen na de behandeling ontving ik een enthousiaste mail waarin ze aangaf hoe blij ze was om haar kleinkinderen weer op te kunnen tillen. Ook kon ze haar grote hobby, tuinieren, weer oppakken. 

Ook behandelde ik vorig jaar een jonge vrouw met fikse migraine aanvallen waardoor haar leven regelmatig stil lag. Na drie behandelingen was zij migraine-vrij en tot op heden zijn de klachten niet meer teruggekomen. 

Een ander voorbeeld is een zwangere vrouw die tijdens het laatste trimester ontzettende last had van jeuk, vochtophoping en tintelende vingers (carpaaltunnel). Dat heb ik met één behandeling kunnen verhelpen. 

Natuurlijk kosten sommige klachten meer tijd, en vallen niet alle klachten te behandelen, maar dit zijn het soort resultaten waar je als acupuncturist veel voldoening van krijgt.

De kosten van de behandeling worden (voor een groot deel) vergoed door de zorgverzekeraars als je aanvullend verzekerd bent. 

Hoe kunnen belangstellende Eldervelders contact met je opnemen? 

Dat kan per mail (frederic@zolnet.nl), bellen of whatsapp (06-58955855) of via het contactformulier op de website

Leave a Reply