acupunctuur bij hyperventilatie arnhem zuid

Acupunctuur bij hyperventilatie

Hyperventilatie is een te snelle of diepe ademhaling. Dit kan leiden tot duizeligheid en gaat vaak gepaard met angst of paniek. Mogelijke bijkomende klachten zijn tintelingen in de vingers of gezicht, druk op de borst, en transpireren.

In de meeste gevallen komt hyperventilatie opzetten in aanvallen van hijgen en snakken naar adem. Er bestaat er ook chronische hyperventilatie. Dan is de ademhaling eigenlijk net iets te diep of snel dan wat er werkelijk nodig is voor je lichaam, of je zucht erg veel. Je verliest daardoor teveel CO2. Dat is wat moeilijker herkenbaar, maar ook goed op te lossen als het eenmaal onderkend is.

Door stress, angst of spanning wordt de ademhaling ook beïnvloed. Net als door oververmoeidheid.

Bij (te) snel ademen gaat het lichaam in de stress stand en maakt stresshormonen aan zoals adrenaline. Soms wordt hyperventilatie getriggerd door stress en soms stress door hyperventilatie! Hoe dan ook, het is zaak om deze cirkel te doorbreken. Dat kan met een combinatie van acupunctuur en bewustwording van de ademhaling.

Acuut? Wat kun je het beste doen als je (nu) een hyperventilatie aanval ervaart?

Begin met rustig adem te halen, bij voorkeur door de neus. Het eerste wat je moet weten is dat hyperventilatie niet komt door een gebrek aan zuurstof maar dat je dus juist teveel ademt. Snel en veel ademen blijft de stress respons activeren.

Let vooral op de uitademing, maak deze rustig en lang. Je hoeft niks te forceren, eerst even gewoon bij je ademhaling blijven en door je neus ademen. Dan kun je langzaam je uitademhaling langer en rustiger maken. Streef naar een verhouding van 1 staat tot 2, ofwel dat je uitademing 2 keer zo lang is als de inademing. Bijvoorbeeld 3 seconden in en 6 seconden uit. Maak de uitademing steeds rustiger en zachter. Dit activeert het parasympatisch zenuwstelsel, wat voor ontspanning zorgt en je uit de stressrespons haalt.

Wil je begeleiding met het verbeteren van je ademhaling? Ik help je graag. Bovendien zullen we dan ook acupunctuur inzetten. We gaan dan opzoek naar de onderliggende oorzaak en behandelen de eventueel aanwezige stress, paniek, angst of vermoeidheid.