Image

Verschillende soorten hoofdpijn

Clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en migraine zijn klachten die ik veel zie in mijn praktijk. Niet geheel verrassend, aangezien ongeveer 70% van de Nederlanders regelmatig last heeft van hoofdpijn. 

Hoofdpijn is bij uitstek een klacht die mensen lange tijd niet serieus nemen en proberen te onderdrukken met pijnstillers. Er is niets mis met af en toe een pijnstiller te nemen voor kortdurend verlichting, maar bij regelmatig gebruik zijn er veel bijwerkingen en uiteindelijk behandelen ze alleen een symptoom.

Bij acupunctuur zoeken we naar de onderliggende oorzaak en behandelen deze en acupunctuur heeft geen bijwerkingen

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is het gevolg van spanning in de spieren van je schouders en nek. De afgenomen bloedtoevoer naar je hoofd veroorzaakt hoofdpijnklachten die uren tot enkele weken aanhouden.

Behandeling

Spanningshoofdpijn is goed te behandelen met acupunctuur omdat het de spierspanning omlaag brengt en de energie en bloedtoevoer naar het geblokkeerde gebied stimuleert. De naalden die ik gebruik zet ik vaak niet op de pijnlijke plek maar juist ver van het aangedane gebied (lees in het stuk over pijn waarom). Als de spierspanning in de nek en de schouders erg hoog is gebruik ik guasha (het schrapen met een steen) om deze los te maken en krijg je advies over hoe je dit zelf thuis kunt (laten) doen. Ook geef ik je oefeningen mee die je thuis uit kunt voeren om spanningsopbouw in je nek en schouders te voorkomen.

Migraine

Migraine is een invaliderende neurologische aandoening waarbij mensen herhaaldelijke aanvallen van ernstige hoofdpijn ervaren die doorgaans aan één kant van het hoofd gevoeld worden. Er is vaak een overgevoeligheid voor licht en geluid. Aanvallen kunnen meerdere dagen aanhouden en kunnen gepaard gaan met misselijkheid en braken.

Behandeling

In mijn praktijk zie ik met name veel jonge vrouwen met migraine. Hun leven wordt vaak ernstig verstoord door de terugkerende aanvallen. Bij vrouwen met migraine is er vaak sprake van een verstoring in de hormoonhuishouding en spelen stressklachten dikwijls een rol.

Grootschalig wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat  acupunctuur effectief ingezet kan worden voor de verminderen van migraineklachten.

De behandeling richt zich op het herstellen van de hormoonbalans en behandelt het onderliggende energetisch patroon, bijvoorbeeld een teveel van energie naar het hoofd.

Als stress een rol speelt brengt acupunctuur rust in het zenuwstelsel en geef ik eventueel mindfulness of andere ontspanningsoefeningen mee, die we ook kunnen oefenen tijdens de behandeling.

Klik hier voor een artikel van de American Migraine Foundation over wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur bij migraine.