Image

Acupunctuur werkt goed bij pijn

Veel mensen komen bij de acupuncturist voor pijnklachten, want acupunctuur staat erom bekend goed te werken bij pijn.

Bovendien is er een steeds groeiende wetenschappelijke onderbouwing voor de effectiviteit van acupunctuur bij het behandelen van pijn zoals chronische rug-, nek-, schouder- en kniepijn, en ook voor hoofdpijn en migraine.

Acupunctuur kan goed werken voor zowel chronische pijn als acute pijn. Chronische pijn kan erg invaliderend zijn want met pijn leven kost lichaam en geest veel energie. Als de pijn dan ook nog slapeloosheid veroorzaakt kan dat voor een negatieve vicieuze cirkel zorgen. Gelukkig kan acupunctuur bij slapeloosheid ook hulp bieden.

Geen bijwerkingen

Voor pijn worden regelmatig pijnstillers voorgeschreven. Toch zijn pijnstillers vaak maar beperkt werkzaam en hebben ze potentieel veel bijwerkingen. Acupunctuur heeft deze bijwerkingen niet.

Hoe werkt acupunctuur bij pijn?

Volgens de theorie van de Chinese Geneeswijzen is pijn een teken dat de energie -en soms ook het bloed- in dat gebied niet goed stroomt. Dit kan komen door een ophoping van energie in dat gebied, of juist door een tekort aan energie waardoor er onvoldoende stroming is. Het is dus van belang de beweging weer in gang te zetten en balans te herstellen. Dat is ook precies wat acupunctuur doet: het herstelt de balans waardoor de energie weer kan stromen en de pijn niet meer optreedt. Om die balans te herstellen behandel ik in eerste instantie zelden het pijngebied zelf.

Bij hoofdpijn behandel ik bijvoorbeeld vaak de voeten of handen. Bij linker elleboogpijn de rechter knie, enzovoorts. Veel mensen reageren verbaasd of wat sceptisch als ik dit de eerste keer doe, maar de resultaten nemen die scepsis snel weg. Soms is er op de plek van de pijn wel wat extra's nodig, zoals beweging, massage, guasha (het schrapen met een steen) of cupping. Een enkele keer geef ik bewegingsoefeningen mee en acupressuurpunten om thuis verder mee te gaan.

Zie https://www.evidencebasedacupuncture.org/pain/ voor een uitgebreid rapport over het onderzoek naar de behandeling van pijn door middel van acupunctuur.