Stress of angst, je kunt er wat aan doen!

In de komende tijd zal ik hier regelmatig een blogpost schrijven over acupunctuur en Chinese geneeswijzen. Daarin neem ik je mee in de achtergrond van acupunctuur. Ook geef ik je praktische tips die je meteen zelf kunt toepassen om direct pijn of stress te verminderen. Deze keer geef ik je een acupressuurpunt en meditatie om eventuele gevoelens van angst, onrust of onzekerheid om te zetten naar ontspanning en vertrouwen.

De eerste serie blogposts die je hier kunt verwachten zal gaan over de vijf organen lever, hart, milt, longen en nieren en de bijbehorende elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. In mijn praktijk hoor je me misschien dingen zeggen zoals:

  • ‘De long-energie is wat zwak’
  • ‘Je lever-energie stroomt niet goed’
  • ‘Dit punt behandelt de longen’

Als acupuncturisten kijken we anders naar de organen dan we in het westen gewend zijn. In de komende serie blogposts vertel ik je hoe we als acupuncturisten naar deze organen kijken. Bovendien geef ik bij elk orgaan een acupressuurpunt, oefening of meditatie. Dan kun je meteen bij jezelf aan de slag als je een disbalans herkent in dit orgaan.

Maar voor nu wil ik je alvast een acupressuurpunt en meditatie meegeven. Misschien ervaar je in deze tijd extra stress, spanning of angst. Het acupunctuurpunt hart zes (HE-4) werkt daar uitstekend voor.

Meditatie: van angst naar ontspanning.

Hart Zes (HE-4) Língdào

De naam van dit punt is Língdào, pad van de Ziel, en zijn functie is het kalmeren van de geest en voorkomen dat emoties zoals verdriet, angst, en piekeren steeds sterker worden en uiteindelijk je gezondheid en weerstand schaden.

Língdào bevindt zich twee vingers onder de polsplooi aan de kant van de pink, tussen twee kleine pezen daar. Masseer dit punt (aangeduid met de rode stip) twee à drie minuten aan elke kant terwijl je aan iets leuks denkt, iets waar je een glimlach van krijgt of waar je hart van open gaat staan. Doe dit bij voorkeur drie keer per dag tot je merkt dat je basisemotie door de dag heen positief begint te veranderen.

Om het je makkelijker te maken heb ik een begeleide meditatie ingesproken. Die vind je op YouTube, hier:

Volgende keer ga ik wat dieper in op stress want het eerste orgaan wat aan bod komt is de Lever en het element Hout. Dat is het orgaan wat over het algemeen het meeste te lijden heeft onder stress. Nu velen zo lang opgesloten zitten in quarantaine kan de lever misschien niet bij iedereen al zijn doe-actie en beweging kwijt wat tot meer stress en frustratie leidt. Daarover in de volgende post meer!

Wil je een seintje als deze blogpost uitkomt? Abonneer je dan op de nieuwsbrief of volg me op social media.

Frédéric Zolnet is Acupuncturist in Arnhem Zuid en specialiseert zich in de behandeling van burn-out, stress en neurologische klachten zoals pijn, migraine en slapeloosheid.

https://linktr.ee/zolnetacupunctuur
Dordrechtweg 14
6843 DM ARNHEM
06-58 955 855