Oost vs West

Ik hou van acupunctuur. Acupunctuur kijkt op een hele bijzondere manier naar de mens en het lichaam. Tegelijkertijd waardeer ik ook wat de westerse wetenschap ons allemaal leert over ons lichaam. Wat is nu precies het verschil? Lees het in deze blogpost.

De westerse wetenschap ziet vooral onafhankelijke dingen. Je hebt bijvoorbeeld verschillende organen en die zijn elk op zichzelf een eigen ‘ding’ wat je kunt bestuderen en soms zelfs kunt verwijderen of vervangen. In acupunctuur en de bijbehorende Chinese filosofie zien we geen dingen maar processen, of functies, en al deze functies zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. We spreken bijvoorbeeld over de vijf organen maar net als de kleuren van de regenboog lopen die in elkaar over.

Als ik het over het Lever orgaan heb binnen de context van acupunctuur heb ik het over de functie van het reguleren van bloed en het garanderen van de gelijkmatige stroming van qi (energie) door het lichaam. Het orgaan ‘de lever’ is onderdeel van deze functie en als ik lever punten prik bevorder ik de functie van vrije stroom van qi en bloed én beïnvloed ik de lever.

Het andere dat acupunctuur onderscheidt van de westerse manier van kijken is dat acupunctuur waarnemingen beschrijft in metaforen, metaforen die geworteld zijn in de natuur. Als de lever de vrije stroom van qi niet meer goed kan garanderen kan er, net als een motor die niet goed loopt omdat er ergens wrijving plaatsvindt, hitte ontstaan. Hitte stijgt op en veroorzaakt wind. In het lichaam kun je dit bijvoorbeeld zien door een warm hoofd, opvliegers, hoofdpijn of woede uitbarstingen, allemaal manifestaties van de opstijgende energie van de lever die we soms omschrijven als: opstijgend Lever-Wind door Lever-Vuur.

Soms zeggen mensen dat acupunctuur niet wetenschappelijk is, maar wat beide visies gemeenschappelijk hebben is dat ze empirisch zijn. Dat betekent dat ze beiden gebaseerd zijn op waarnemingen en het onderzoeken van oorzaak en gevolg. Alleen de manier van beschrijven van wat we zien is anders.

Als ik acupunctuurpunten kies waarvan de grondleggers van acupunctuur ontdekt hebben dat als je ze aan prikt de manifestaties van Lever-Vuur of Lever-Wind afnemen, is de kans groot dat dat ook nu weer gebeurt. Dus acupunctuur is ook een toegepaste wetenschap en elke acupuncturist probeert zijn kunst door goed waarnemen van patronen en  oorzaak-gevolg steeds verder te verscherpen en verbeteren.

Wil je ook eens ervaren wat acupunctuur voor je kan doen? Neem dan contact met me op voor een intake.