Acupunctuur bij pijn. Waarom is het zo effectief?

Acupunctuur bij pijn.

Waarom is het zo effectief?

Als acupunctuur ergens om bekend staat is het wel zijn effectiviteit bij pijn. Acupunctuur kan goed werken voor zowel chronische pijn als acute pijn. Chronische pijn kan erg invaliderend zijn want met pijn leven kost lichaam en geest veel energie. Als de pijn dan ook nog slapeloosheid veroorzaakt kan dat voor een negatieve vicieuze cirkel zorgen. Gelukkig kan acupunctuur bij slapeloosheid ook hulp bieden. In deze blogpost leg ik je uit waarom acupunctuur zo effectief is bij het bestrijden van pijn. 

De traditie van acupunctuur heeft zijn eigen uitleg over de effectiviteit van de behandelmethode en daar vertel ik straks meer over. Maar ook onze westerse wetenschappelijke methode heeft een sterk effect van pijnbestrijding ontdekt bij acupunctuur. Uit wetenschappelijk onderzoek (1) is gebleken dat door het plaatsen van acupunctuurnaalden zenuwen gestimuleerd worden, waardoor neurotransmitters zoals endorfine en serotonine afgegeven worden die een pijndempende werking hebben. Tijdens het rennen van een marathon maakt het lichaam bijvoorbeeld endorfines aan waardoor je minder pijn ervaart. Ook komen er immuun-regulerende stoffen vrij. En omdat acupunctuur de lokale microcirculatie verbetert, kunnen stijfheid en zwelling oplossen en pijn verminderen.

“Als er vrije beweging is, is er geen pijn”

De verbeterde circulatie sluit heel goed aan bij de traditionele visie die acupunctuur heeft op pijn. Er is een bekende uitspraak in het Chinees: “Tong ze bu tong, bu tong ze tong” wat vrij vertaald betekent: “Als er vrije beweging is, is er geen pijn. Als er pijn is, is er geen vrije beweging”. Pijn is een teken dat er iets niet goed stroomt. Er is een blokkade of te weinig energie om beweging te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een beekje: het stromen van het water kan beperkt worden als er een blokkade van stenen, takken en vuil is maar ook als er te weinig water is om een stroom te vormen.

Acupunctuur is uitermate geschikt om circulatie te verbeteren en blokkades op te heffen. Het fijne van het behandelen van pijn is dat we meestal al tijdens de behandeling een verbetering zien. Voor de behandeling vraag ik je de pijn een cijfer te geven op de schaal van 0 tot 10 (0 = geen pijn, 10 = ondraaglijk) en tijdens de behandeling vraag ik je of dat cijfer verandert. Zo weten we meteen of de acupunctuurbehandeling effect heeft en kan ik de behandeling op het moment zelf aanpassen om het effect te vergroten.

Bij hoofdpijn behandel ik bijvoorbeeld vaak de voeten of handen. Bij linker elleboog pijn de rechter knie, enzovoorts. Veel mensen reageren verbaasd of sceptisch als ik dit de eerste keer doe, maar de resultaten nemen die scepsis snel weg. Soms is er op de plek van de pijn wel wat extra’s nodig, zoals beweging, massage, guasha (het schrapen met een steen) of cupping. Een enkele keer geef ik bewegingsoefeningen mee en acupressuurpunten om thuis verder mee te gaan.

“Yesterday after our session, my body felt really relaxed the pain in my back reducing from an intensity 9/10 to a 1, i slept well and without backache and woke up very relaxed and refreshed (haven’t had that feeling in days) then the pain was gone totally until around 3pm this afternoon where it came back at about an intensity 5 but i sat a lot on my chair today. So thanks a lot and i can’t wait to see how follow-up sessions are going to help. Once again, a BIG thank you”

Olivier

(1) Zie https://www.evidencebasedacupuncture.org/pain/ voor een uitgebreid rapport over het onderzoek naar de behandeling van pijn door middel van acupunctuur.