Acupunctuur bij burn-out

Introductie

Burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem in onze samenleving. Werkdruk, stress en de roerige tijden in de wereld kunnen bijdragen aan het ontstaan van burn-out. Dit kan zich uiten in verschillende klachten en symptomen, waaronder vermoeidheid, emotionele uitputting en verminderde prestaties. Acupunctuur is een complementaire geneeswijze die kan helpen bij het verminderen van deze klachten en symptomen. In dit artikel lees je alles over burn-out en hoe acupunctuur je hierbij kan helpen.

Wat is burn-out

Burn-out is een aandoening die wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan stressvolle situaties. Je voelt je uitgeput, neerslachtig en minder productief.

Veel mensen die een burn-out krijgen negeren de eerste signalen dat het niet goed gaat. Dat heb ik zelf ook gedaan toen ik een burn-out kreeg. Je meldt je bijvoorbeeld niet ziek uit angst of plichtsgevoel. Je gaat door tot je niet meer kunt. Pas dan neem je de rust die je nodig hebt. Dat kan dan een grote opluchting geven en is een belangrijke stap voor je herstelproces.

Image

Burn-out klachten

De klachten van burn-out kunnen variëren van persoon tot persoon, maar ze hebben allemaal te maken met een gevoel van uitputting en overweldiging. Mensen met burn-out voelen zich uitgeput, overweldigd en niet meer in staat om goed te functioneren. De klachten van burn-out kunnen per persoon verschillen, maar er zijn een aantal veelvoorkomende verschijnselen. Deze zijn:
 • Lichamelijke klachten: vermoeidheid, slaapproblemen, verminderde eetlust, hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid
 • Psychische klachten: prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, emotionele uitputting
 • Cognitieve klachten: concentratieproblemen, geheugenproblemen
Deze klachten versterken elkaar vaak in een vicieuze cirkel die tot uitval kan leiden. Het is daarom belangrijk om de signalen van burn-out serieus te nemen en hulp te zoeken als je er last van hebt.

Heb ik een burn-out?

Heb jij ook last van vermoeidheid, stress en uitputting? Voel jij je ook niet meer in staat om goed te functioneren op je werk of thuis? Dan zou het zomaar kunnen dat je een burn-out hebt.

Als dit voor jou herkenbaar is, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Het eerste wat je moet doen is contact opnemen met je huisarts en bedrijfsarts. Zij kunnen je helpen om de diagnose te stellen en de nodige rust te nemen.

Maar dat is niet genoeg. Je moet ook op zoek gaan naar passende hulp om de oorzaken van je burn-out aan te pakken en weer grip te krijgen op je leven.

Er zijn verschillende vormen van hulp beschikbaar voor mensen met burn-out. Eén daarvan is acupunctuur.

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze die gebaseerd is op het stimuleren van bepaalde punten op het lichaam met dunne naaldjes. Acupunctuur kan helpen om de balans tussen lichaam en geest te herstellen, de energiecirculatie te verbeteren en stresshormonen te verminderen.

Acupunctuur kan dus een waardevolle aanvulling zijn op andere vormen van hulp, zoals psychologische begeleiding of coaching.

Wil jij meer weten over acupunctuur en hoe het jou kan helpen bij burn-out? Lees dan verder! Maar eerst, wat kun je nu al zelf doen?

Wat te doen bij burn-out?

Een burn-out kan je leven flink ontregelen. Gelukkig kun je zelf al veel doen om je beter te voelen en te herstellen. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen:
 • Neem voldoende rust. Een burn-out betekent dat je lichaam en geest overbelast zijn. Gun jezelf de tijd om bij te komen en te ontspannen.
 • Overleg met je huisarts of bedrijfsarts over wat de beste aanpak is voor jouw situatie. Misschien moet je (tijdelijk) minder werken of zelfs ziek melden.
 • Eet gezond en gevarieerd. Je lichaam heeft goede voeding nodig om zichzelf te herstellen. Kies voor verse groenten, fruit, noten, zaden, eieren, vis en vlees. Vermijd suiker, alcohol, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen.
 • Doe ontspanningsoefeningen zoals de bodyscan of yoga nidra. Deze oefeningen helpen je om stress los te laten en meer in contact te komen met je lichaam.
 • Beweeg regelmatig op een rustige manier zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Beweging stimuleert de bloedsomloop, versterkt het immuunsysteem en verbetert de stemming. Maar overbelast jezelf niet.
 • Zoek professionele hulp om de oorzaken van je burn-out aan te pakken. Een psycholoog, coach of therapeut kan je helpen om inzicht te krijgen in de patronen die hebben geleid tot jouw burn-out en hoe je deze kunt veranderen.
 • Probeer acupunctuur als behandeling voor burn-out klachten. Acupunctuur kan helpen om de balans tussen lichaam en geest te herstellen, de energiecirculatie te verbeteren en stresshormonen te verminderen.
Image

Acupunctuur bij burn-out

Heb jij last van burn-out klachten? Voel jij je moe, gespannen, somber of onrustig? Dan kan acupunctuur jou misschien helpen. Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze die gebaseerd is op het herstellen van de energiebalans in je lichaam. Door dunne naaldjes op specifieke punten te plaatsen, kan acupunctuur de blokkades in je energiestroom opheffen en zo je klachten verminderen. Acupunctuur kan jou onder andere helpen om:
 • Je lichaam en geest te ontspannen
 • Je slaapkwaliteit te verbeteren
 • Je immuunsysteem te versterken
 • Je concentratievermogen te vergroten
 • Je spijsverteringssysteem te optimaliseren
Veel mensen met burn-out ervaren al na één of twee behandelingen een positief effect van acupunctuur. Ze voelen zich energieker, vrolijker en meer in balans en vaak verbeterd de slaap al na de eerste behandeling. Acupunctuur is bovendien veilig en heeft nauwelijks bijwerkingen. Het is dus een ideale aanvulling op andere behandelmethoden, zoals therapie of coaching. Wil jij ook profiteren van de kracht van acupunctuur?
Image

Frédéric Zolnet

Ik ben een acupuncturist met een missie: mensen helpen om te herstellen van burn-out, chronische vermoeidheid en post-viraal infectie syndroom. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om met deze aandoeningen te leven en wat mij heeft geholpen om weer gezond en gelukkig te worden. Ik combineer mijn kennis van acupunctuur met andere aspecten van gezondheid, zoals voeding, mindfulness en zelfinzicht. Ik stem mijn behandeling af op de individuele behoeften van elke cliënt en bied hen persoonlijke begeleiding en ondersteuning. Ik geloof dat acupunctuur niet alleen de symptomen kan verlichten, maar ook de oorzaken kan aanpakken van burn-out, chronische vermoeidheid en post-viraal infectie syndroom. Ik wil jou graag laten zien hoe acupunctuur jouw leven kan veranderen.

Ronnie-Jasper Sewratan-Vernes
Ronnie-Jasper Sewratan-Vernes
09/03/2023
Ik ging naar Frederic toe omdat ik last had van een stijve nek. Na de eerste behandeling waren de klachten al sterk vermindert en heb ik een vervolg afspraak gemaakt. Toen de 2e behandeling erop zat was ik niet alleen pijnvrij maar was ik ook van mijn stress klachten af. Ik ben geen fan van naalden, maar acupunctuur is voor mij vanaf vandaag zeker de oplossing! De praktijk is goed te bereiken met de auto en openbaar vervoer. Er is genoeg parkeerruimte en het busstation is voor de deur. De praktijk stelt je meteen tot rust en Frederic weet exact wat hij moet doen om je gerust te stellen. Ik kan iedereen aanraden om met klachten contact op te nemen met Frederic!
maureen rondeel
maureen rondeel
20/02/2023
Acupunctuur van Frederic hielp mij direct om mijn heftige en acute rugklachten te reduceren. Waar medicatie nauwelijks/ niet de pijn kon verlichten, bleek acupunctuur mij letterlijk en figuurlijk weer adem te geven. Frederic is zeer deskundig en kan je direct helpen te ontspannen. Ook legt hij goed uit wat hij doet en wat het effect is, dit heb ik als zeer prettig ervaren. Het is mooi om te ervaren hoe een acupunctuur behandeling je lichaam weer helpt om het zelfherstellend vermogen te beïnvloeden en aan te spreken. Vanuit ontspanning en rust kan mijn lichaam nu zelf weer herstellen. Ik ben Frederic zeer erkentelijk voor zijn deskundigheid, ervaring en zijn warme en natuurlijke manier van werken! Dankjewel! Hartegroet, MKR
Wilfred Gibson
Wilfred Gibson
27/10/2022
de behandelaar komt rustig over. stelt de juiste vragen en luistert daarmee goed naar je. Behandelaar weetwaarhij het over heeft. stelt de goede diagnose en de resultaten zijn navenant. Zeer tevreden over houding, communicatie en zijn vaardigheden. Aanrader
Yasemin Gokmen
Yasemin Gokmen
27/10/2022
Frederic is een heel warm persoon en luistert heel goed naar je. Ik heb al mijn behandeling als zeer prettig ervaren en ben heel goed geholpen. Ik kwam binnen met somatische klachten en na ongeveer 7 behandelingen weg zonder! Ook kan je bij Frederic terecht voor een goed gesprek tijdens de behandeling. Hij geeft super goed advies en je voelt je gelijk op je gemak.
Jvd G
Jvd G
19/08/2022
Rustig, kundig en veel kennis. Goed gevoel bij. Reden om behandeling af te maken. 5-star treatment.
Steve Tassenaar
Steve Tassenaar
27/05/2022
Een hele fijne eerste keer ervaring van acupunctuur! Frederic is rustig en begripvol.
Arno Wagener
Arno Wagener
25/03/2022
Zeer prettige behandeling met veel aandacht voor de patiënt. Daarnaast ook een goede uitleg van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de behandeling, waardoor de verwachting niet te hoog werd. Het bleek echter dat de klachten grotendeels verdwenen waren, waardoor mijn cynisme plaats maakt voor vertrouwen.